Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η Ρώσικη αποστολή "Φόβος" συνεχίζει!



      Ο Φόβος Grunt, το ρωσικό σκάφος για τον Άρη που είχε κολλήσει σε μια επικίνδυνα χαμηλή γήινη τροχιά για ένα δεκαπενθήμερο, επιτέλους ήρθε σε επαφή με τον σταθμό εδάφους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στο Περθ της Αυστραλίας. Είναι ασαφές, ωστόσο, αν αυτό σημαίνει ότι το σκάφος και η περίπλοκη αποστολή δειγματοληψίας εδάφους από τον πλανήτη  Άρη μπορεί να διασωθεί.
      Το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 8 Νοεμβρίου σε μια φιλόδοξη αποστολή για να πάρει δείγμα από το έδαφος του φεγγαριού του "Φόβου" του Άρη, - και να το επιστρέψει στη Γη. Αλλά οι κύριες μηχανές του Phobos Grunt δεν "άναψαν" για να τον ξεκολλήσουν  από την τροχιά της Γης με κατεύθυνση τον Άρη - και επιδεινώθηκε από την αδυναμία  επικοινωνίας με το σκάφος για να αναπρογραμματιστούν οι υπολογιστές εκκίνησης των κινητήρων, όταν το σκάφος ήταν σωστά προσανατολισμένο.

      Το κατόρθωμα της ESA στην αποκατάσταση επαφής την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στις 20:25 GMT, τώρα προσφέρει κάποια ελπίδα ότι μπορεί να συνεχιστεί η αποστολή. "Ομάδες της ESA συνεργάζονται στενά με τους μηχανικούς στη Ρωσία για να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η επικοινωνία με το διαστημόπλοιο", αναφέρει η διαστημική υπηρεσία στην ιστοσελίδα της. Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, δήλωσε οτι επίγειοι σταθμοί στη Γαλλική Γουιάνα, τα Κανάρια Νησιά και την Ισπανία είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν την επαφή, και να ανακτήσουν τον έλεγχο του Grunt Phobos.
      Ακόμα και αν ο έλεγχος αποκατασταθεί δεν είναι σαφές αν η πλήρης αποστολή επιστροφής δειγμάτων σύμφωνα με το πρόγραμμα μπορεί να διασωθεί. Το επίσημο παράθυρο για την αποστολή και επιστροφή στη γη έκλεισε χθες - οπότε μένει το σκάφος να εκτελέσει στον Φόβο μόνο επιφανειακά πειράματα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου