Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Το ρομπότ που βρίσκει όσα χάνουμε


Η τέλεια λύση για τους αφηρημένους φαίνεται ότι είναι το ιαπωνικό ρομπότ EMIEW 2 που κατασκεύασε η Hitach και μας βοηθά να βρίσκουμε τα χαμένα μας αντικείμενα.

Το ρομπότ έχει χρώμα κόκκινο και λευκό, ονομάζεται και αποτελεί μετεξέλιξη ενός προηγούμενου ρομπότ της ίδιας εταιρείας που δημιουργήθηκε το 2005.

Το ρομπότ ζυγίζει μόνο 14 κιλά, έχει ύψος εξάχρονου παιδιού και κινείται γρήγορα χάρη σε ροδάκια προσαρμοσμένα κάτω από πόδια του, τα οποία διπλώνουν, αν χρειαστεί, για την ευκολότερη μεταφορά του.

Έχει λευκό πρόσωπο και δύο μαύρα μάτια, που εξετάζουν συνεχώς ερευνητικά τον χώρο γύρω του. Χάρη στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη του, είναι σε θέση να αναγνωρίσει αντικείμενα και πρόσωπα, αρκεί σε κάποια στιγμή στο παρελθόν να του τα έχουν δείξει έστω μία φορά.

Όταν ανακαλύπτει ένα χαμένο αντικείμενο, το ρομπότ χρησιμοποιεί δύο κάμερες στο κεφάλι του για να συγκρίνει αυτό που βλέπει (σχήμα, χρώματα κλπ) με τις εικόνες που έχει αποθηκεύσει στη βάση δεδομένων του. Μάλιστα είναι σε θέση να συνδεθεί και με το διαδίκτυο και να «κατεβάσει» εικόνες διαφόρων αντικειμένων, προκειμένου να εμπλουτίσει τη βάση των δεδομένων του.

Όταν το ρομπότ βρει το εξαφανισμένο πράγμα οδηγεί το αφεντικό του για να του δείξει τι βρήκε. Επειδή μάλιστα συνδέεται με τις κάμερες που βρίσκονται στους χώρους ενός κτιρίου, είναι σε θέση να ειδοποιήσει για το εύρημά του ακόμα και εξ αποστάσεως!

Οι κατασκευαστές του δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα πότε το νέο ρομπότ θα βγει στην αγορά, αλλά σαφώς προορίζεται ως οικιακός βοηθός ιδίως για σπίτια ηλικιωμένων, για νοσοκομεία, γηροκομεία ή ακόμα και για τουριστική ατραξιόν.

ΤΟ ΒΗΜΑ - Οι νευρώνες μας είναι μόνο... 86 δισ.! - science - Ιατρική – Βιολογία


Ο διαδεδομένος μύθος των 100 δισ. καταρρίπτεται από ανορθόδοξη μελέτη
Οι νευρώνες μας είναι μόνο... 86 δισ.!
Οι νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου ανέρχονται τελικά σε... μόλις 86 δισ. και όχι σε 100 δισ. όπως πίστευαν ως πρόσφατα οι επιστήμονες


Πόσους νευρώνες έχει συνολικά ο εγκέφαλός σας; Μέχρι πρόσφατα η επιστήμη θεωρούσε ότι ήξερε την απάντηση – περίπου 100 δισ. Τελικά όμως  το «μέτρημα» ήταν λάθος. Νέα μελέτη «κατεβάζει» το άθροισμα κατά 14 δισ. – διαφορά η οποία είναι σημαντική αφού ισοδυναμεί με το… μυαλό ενός μπαμπουίνου.
Η κατάρριψη αυτού του μύθου, η οποία παρουσιάζεται στο «neuropod» του δικτυακού τόπου της επιθεώρησης «Nature Neuroscience», έχει διπλό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς δείχνει ότι μια εσφαλμένη πεποίθηση η οποία στερείται τεκμηρίωσης μπορεί να κυριαρχήσει επί δεκαετίες ακόμη και σε έναν επιστημονικό τομέα απλώς και μόνο δια της μεθόδου… της αναπαραγωγής.
Επίσης εισάγει ένα νέο «πιάτο» στο μενού των νευρολογικών ερευνητικών μεθόδων – τη «σούπα εγκεφάλου». Αν και η περιγραφή της θυμίζει αρκετά ταινίες «splatter» η διαδικασία αποδείχθηκε άκρως διαφωτιστική εφόσον αποκάλυψε στους ειδικούς άγνωστα στοιχεία για τη δομή του πολύτιμου οργάνου.
Μύθος με διάρκεια
Θέλοντας να μάθει πώς ακριβώς είχε εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει 100 δισ. νευρώνες η Σουζάνα Ερκουλάνο Ουζέλ, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Συγκριτικής Νευροανατομίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Βραζιλίας, ανακάλυψε ότι κανείς δεν γνώριζε την απάντηση.
Αφού λοιπόν δεν μπορούσε να την επιβεβαιώσει, αποφάσισε να την εξακριβώσει με ένα δικό της πείραμα. Η μέθοδος που επέλεξε ως πλέον ενδεδειγμένη δεν ήταν καθόλου ευχάριστη εφόσον έπρεπε κυριολεκτικά να διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη έναν ανθρώπινο εγκέφαλο.
«Μου πήρε δυο μήνες να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι θα έπαιρνα τον εγκέφαλο κάποιου ή ενός ζώου και θα τον έκανα σούπα» περιγράφει μιλώντας στο «Nature». «Μάθαμε όμως τόσα πολλά από αυτή τη μέθοδο που ως τώρα δεν μπορούσαμε να δούμε. Είναι τελικά απλώς μια ακόμη μέθοδος, δεν διαφέρει και πολύ από το να κόβεις τον εγκέφαλο κομματάκια».
Ο εγκέφαλος στο σουρωτήρι
Η κυρία Ερκουλάνο Ουζέλ εξέτασε τελικά τέσσερις εγκεφάλους, όλους από άνδρες δότες. Διέλυσε τις κυτταρικές μεμβράνες του καθενός από αυτούς δημιουργώντας ένα ομοιογενές μείγμα. Σε αυτή τη «σούπα» όπως την ονομάζει μπορούσε να ξεχωρίσει – και να μετρήσει – τους πυρήνες των νευρώνων από εκείνους των γλοιοκυττάρων.
Ετσι – και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου – είχε τη δυνατότητα να εξετάσει ενδελεχώς πόσα κύτταρα περιείχε κάθε περιοχή του εγκεφάλου. Εκτός του ότι διαπίστωσε πως οι νευρώνες ήταν λιγότεροι από τον αριθμό του «μύθου» ανακάλυψε επίσης ότι η πυκνότητά τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αποκαλύπτοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχαν ως τώρα οι ειδικοί.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπινων νευρώνων – και αυτό προέκυψε και από τους τέσσερις εγκεφάλους που αναλύθηκαν – ανέρχεται τελικά όπως αποδείχθηκε σε 86 δισ. και όχι σε 100 δισ.. «Αν και η διαφορά μπορεί να ακούγεται μικρή, τα 14 δισ. ισοδυναμούν περίπου με τον αριθμό των νευρώνων που έχει ο εγκέφαλος ενός μπαμπουίνου ή με το μισό των νευρώνων του εγκεφάλου του γορίλλα. Επομένως η διαφορά είναι μεγάλη» τόνισε η ερευνήτρια.
Αλλες «παρεξηγήσεις» που καταρρίπτονται
Η νέα ανάλυση αποκάλυψε εξάλλου ότι μια ακόμη εδραιωμένη πεποίθηση των νευροεπιστημόνων, ότι τα ανθρώπινα γλοιοκύτταρα είναι σχεδόν δεκαπλάσια σε αριθμό από τους νευρώνες, δεν ευσταθεί. Όπως απέδειξε η μέτρηση, είναι μόλις διπλάσια στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.
Αν και τα πραγματικά νούμερα υπολείπονται των εσφαλμένων εντυπώσεων, δεν παύουν να είναι σημαντικά αφού, όπως υπογράμμισε η κυρία Ερκουλάνο Ουζέλ στη συνέντευξή της, ο μεγάλος αριθμός των κυττάρων του – και όχι το μέγεθός του, όπως λέγεται συχνά – είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τον εγκέφαλό μας να ξεχωρίζει από των άλλων θηλαστικών χαρίζοντάς μας υψηλή νοημοσύνη.
Δυο ακόμη διαδεδομένοι μύθοι, όχι πλέον για την επιστήμη αλλά για το ευρύ κοινό έχουν καταρριφθεί, όπως τόνισε η ερευνήτρια, από άλλες μελέτες. Κατ’ αρχάς δεν χρησιμοποιούμε μόνο το 10% των εγκεφαλικών κυττάρων μας, όπως λέγεται συχνά, αλλά το 100%, δηλαδή το σύνολό τους. Επίσης η ιδέα ότι το δεξιό ημισφαίριο συνδέεται με τη λογική και την πραγματικότητα ενώ το αριστερό σχετίζεται με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα είναι παντελώς ξεπερασμένη.
«Ηταν μια εικασία που είχε προκύψει τον 19ο αιώνα» εξηγεί η κυρία Ερκουλάνο Ουζέλ.«Υπάρχουν λειτουργικές διαφορές, αλλά αυτές είναι σχετικά μικρές και σχετίζονται με πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες. Ειδικά η δημιουργικότητα εξαρτάται από τη συνεργασία και των δυο ημισφαιρίων».

ΤΟ ΒΗΜΑ - Οι νευρώνες μας είναι μόνο... 86 δισ.! - science - Ιατρική – Βιολογία

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ελπιδοφόρα θεραπεία για οσφυαλγία και αυχεναλγία χωρίς νυστέρι - κοινωνία

Τα περιστατικά στα οποία εφαρμόστηκε η δισκοπλαστική είχαν ποσοστό ίασης κοντά στο 95%
Ελπιδοφόρα θεραπεία για οσφυαλγία και αυχεναλγία χωρίς νυστέρι

Ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου της δισκοπλαστικής με ενέσιμο gel, αντί για την κλασική χειρουργική αντιμετώπιση. Τα πρώτα 100 περιστατικά οσφυαλγίας και αυχεναλγίας, όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος της δισκοπλαστικής, κατέδειξαν ποσοστό ίασης που προσεγγίζει το 95%. 

«Η μέθοδος της δισκοπλαστικής με την έγχυση ενέσιμου gel, εξελίσσεται σε βασική λύση εκλογής για εκατομμύρια ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αυχενικό σύνδρομο ή δισκοπάθεια», ανέφερε σε Συνέντευξη Τύπου ο ορθοπαιδικός κ. Ν. Μπενάρδος.

Ενας στους δύο ενήλικες, σε κάποια φάση της ζωής του, θα ταλαιπωρηθεί από πόνους στη μέση (οσφυαλγία) με μεγάλη πιθανότητα αντανάκλασης των πόνων στα κάτω άκρα (ισχιαλγία). Επιπλέον, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται μόνιμα ή περιστασιακά, από οδυνηρούς πόνους στον αυχένα, με αντανάκλαση στους ώμους και την ωμοπλάτη, καθώς και έντονο μούδιασμα στα χέρια, συχνά με συνοδεία πονοκεφάλων.

Όπως είπε ο κ. Μπενάρδος, μέχρι πρόσφατα, η χειρουργική αντιμετώπιση μιας βλάβης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελούσε τη μόνη λύση εκλογής. Εντούτοις η εμπειρία από επώδυνα, με μακρά περίοδο ανάρρωσης, ή ακόμη και αποτυχημένα χειρουργεία, απέτρεπε τους περισσότερους ασθενείς από την απόφαση να υποβληθούν σε επέμβαση.

«Εναλλακτική λύση», σημείωσε, «υπάρχει και δίνει εξαιρετικά ποσοστά ίασης, είτε μιλάμε για αυχενικό σύνδρομο είτε για οσφυαλγία. Είναι μη χειρουργική λύση, εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη». Πρόκειται για την έγχυση ενδοδισκικού gel, το οποίο εγχύεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή της βλάβης, σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μόλις δύο ώρες μετά την έγχυση του gel και να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ελπιδοφόρα θεραπεία για οσφυαλγία και αυχεναλγία χωρίς νυστέρι - κοινωνία

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

in.gr - Ταπεινά σκουλήκια θυσιάζουν το σεξ για χάρη της αθανασίας - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Νέα στοιχεία για το ρόλο του ενζύμου τελομεράση στη διαδικασία της γήρανσης θα μπορούσαν να προκύψουν από ασεξουαλικά σκουλήκια που μπορούν να διαιρούνται επ΄αόριστον, σε ένα είδος αθανασίας. 

Ερευνητές στη Βρετανία αναφέρουν ότι τα «αθάνατα» σκουλήκια αυξάνουν τα επίπεδα της τελομεράσης ώστε να διατηρούν σταθερό το μήκος των τελομερών -προστατευτικών δομών στις άκρες των χρωμοσωμάτων οι οποίες κονταίνουν κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο. 

Τα τελομερή και η τελομεράση πιστεύεται ότι παίζουν κεντρικό ρόλο στη γήρανση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία που αξιοποιεί αυτές τις ιδιότητες χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η τελευταία μελέτη αφορά τους πλατυέλμινθες, μια κατηγορία σκουληκιών που έχουν την αξιοθαύμαστη ικανότητα να αναγεννώνται: στην περίπτωση ατυχήματος, ένας πλατυέλμινθας που κόβεται στη μέση κατά πλάτος ή κατά μήκος θα αναγεννηθεί και θα σχηματίσει δύο νέα σκουλήκια.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ εξέτασαν δύο κατηγορίες πλατυελμίνθων: τα σκουλήκια της πρώτης κατηγορίας αναπαράγονται σεξουαλικά, ενώ τα σκουλήκια της δεύτερης αναπαράγονται ασεξουαλικά διαιρώντας το σώμα τους στη μέση. Και οι δύο ομάδες έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τα όργανά τους ή μέρος του σώματός τους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι, στα περισσότερα ζώα που αναπαράγονται σεξουαλικά, η δράση της τελομεράσης εξασθενίζει μετά την ενηλικίωση.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στους πλατυέλμινθες που αναπαράγονται ασεξουαλικά: Η νέα μελέτη έδειξε ότι, όταν ξεκινά η αναγέννηση των ιστών τους, τα ασεξουαλικά σκουλήκια ενεργοποιούν έναν μηχανισμό που αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της τελομεράσης και διατηρεί έτσι σταθερό το μήκος των τελομερών.

Αντίθετα, στους σεξουαλικούς πλατυέλμινθες αυτός ο μηχανισμός απουσιάζει και τα τελομερή κονταίνουν έπειτα από κάθε κυτταρική διαίρεση.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στο Proceedings of the National Academy, οι ερευνητές διατυπώνουν την υπόθεση ότι οι πλατυέλμινθες που αναπαράγονται σεξουαλικά μπορούν μεν να αναγεννώνται, σταδιακά όμως εμφανίζουν σημεία της γήρανσης και τελικά χάνουν αυτή την ικανότητα.

Αντίθετα, οι πλατυέλμινθες που ζουν χωρίς σεξ μάλλον μπορούν να διαιρούνται επ' αόριστον χωρίς παρενέργειες. 

Και αυτού του είδους η αθανασία ίσως ήταν ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο τα σκουλήκια εγκατέλειψαν τις ερωτικές συνευρέσεις.

Η περαιτέρω σύγκριση ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες σκουληκιών θα μπορούσε τώρα να αποσαφηνίσει το ρόλο της τελομεράσης ή να αποκαλύψει νέους μηχανισμούς που σχετίζονται με τα γηρατειά.


in.gr - Ταπεινά σκουλήκια θυσιάζουν το σεξ για χάρη της αθανασίας - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Καινοτομικά γάντια μετατρέπουν τις κινήσεις των χεριών σε ομιλία


Εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας για τους κωφάλαλους

Μια ομάδα μηχανικών, από το πανεπιστήμιο Columbia της Μεγάλης Βρετανίας, έχουν αναπτύξει ένα ζευγάρι γάντια που μπορούν να διαβάζουν χειρονομίες και να τις μετατρέπουν σε ομιλία και τραγούδι, προσφέροντας δυνητικά σε κωφούς ανθρώπους έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας. 

Το έργο ονομάζεται «Digital Ventriloquized Actor - DIVA» και επικεφαλής είναι ο καθηγητής του Columbia, Sidney Fels. Τα γάντια αναπαράγουν τις κινήσεις των φωνητικών χορδών μέσω των χειρονομιών, οι οποίες διαβάζονται από ένα σύστημα αισθητήρων και παράγουν τους ήχους.

Το δεξί γάντι διαθέτει ένα 3D σύστημα αισθητήρων κίνησης, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύουν εάν το χέρι σας είναι ανοιχτό ή κλειστό. Όταν χέρι ανοίγει, το DIVA παράγει ήχους φωνηέντων (αντιγράφοντας τα χείλη, τα οποία πρέπει να είναι ανοιχτά για να παράγουν φωνήεντα). Όταν το χέρι κλείνει, δημιουργούνται ήχοι συμφώνων. Επιπλέον, το αριστερό γάντι διαθέτει αισθητήρες μεταξύ των δαχτύλων και κλείνοντας δύο δάχτυλα μεταξύ τους, παράγονται χειλικά σύμφωνα, όπως το «π» και το «β».

Ένα χαρακτηριστικό που καθιστά το DIVA μοναδικό, είναι το γεγονός ότι μπορεί να τραγουδάει. Οι 3D αισθητήρες επιτρέπουν στο σύστημα να εντοπίζει τη θέση και τη στάση του δεξιού χεριού στο χώρο, έτσι ώστε κουνώντας το χέρι πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά να παράγονται διαφορετικοί τόνοι στον ήχο. Επιπλέον, ένα πεντάλ στα πόδια του χρήστη, του επιτρέπει να ελέγχει την ένταση του ήχου.

Όπως θα παρατηρήσετε και στο παρακάτω βίντεο, τα αποτελέσματα του DIVA είναι λίγο ανατριχιαστικά αλλά θέτει τις βάσεις για έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας για τους κωφάλαλους. Επιπλέον, για τη πλήρη κατανόηση του συστήματος, απαιτούνται 100, περίπου, ώρες πρακτικής εξάσκησης για την εκμάθηση όλων των ήχων. 


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ασανσέρ με θέα στο Διάστημα - science - Φυσική – Διάστημα

Μεγάλη ιαπωνική κατασκευαστική εταιρία ξεκίνησε τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού που θα στέλνει απευθείας από την επιφάνεια της Γης ανθρώπους στο διάστημα: έναν διαστημικό ανελκυστήρα παρόμοιον με αυτόν που οραματίστηκε ο κορυφαίος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ.
Το διαστημικό ασανσέρ
Τον ανελκυστήρα σχεδιάζει η Obayashi που θεωρείται από τις πιο δυναμικές εταιρίες του κλάδου στην Ιαπωνία. Η Obayashi ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή το Tokyo Sky Tree, το ψηλότερο κτίριο της Ιαπωνίας με μήκος 634 μέτρα. Εχει επίσης συμμετάσχει στην κατασκευή του μετρό του Ντουμπάι και του Stadium Australia που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
Το σχέδιο της εταιρίας αφορά  έναν ανελκυστήρα η βάση του οποίου θα βρίσκεται σε μια πλατφόρμα στα ανοικτά του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο ανελκυστήρας θα αποτελείται από νανοσωλήνες άνθρακα, υλικό πολλαπλάσιας ανθεκτικότητας από το ατσάλι. Θα έχει ύψος 37 χιλιάδες χλμ και στο τέλος του θα υπάρχει ένα σταθμός. Η καμπίνα του ανελκυστήρα θα έχει χωρητικότητα 30 ατόμων και θα κινείται με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα.
Με αυτόν τον ρυθμό οι επιβάτες θα φτάνουν στον σταθμό όπου θα απολαμβάνουν τη θέα μετά από περίπου μια εβδομάδα παραμονής στην καμπίνα. Τα στελέχη της Obayashi αναγνωρίζουν ότι η μετάβαση στον σταθμό θα είναι μια ιδιαίτερα βαρετή διαδικασία για τους επιβάτες που θα παραμένουν πολλά 24ωρα μέσα στην καμπίνα για αυτό και προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν την «ανάβαση» πιο ευχάριστη. Η εταιρία εκτιμά ότι αν η κατασκευή του ανελκυστήρα ξεκινήσει σύντομα και συνεχιστεί απρόσκοπτα θα είναι έτοιμος να δεχτεί επιβάτες το 2050. Το κόστος του υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 7 δις ευρώ.
To βιβλίο «Οι Πηγές του Παραδείσου» του Αρθουρ Κλαρκ στο οποίο ο συγγραφέας εισάγει την ιδέα του διαστημικού ανελκυστήρα


ΤΟ ΒΗΜΑ - Ασανσέρ με θέα στο Διάστημα - science - Φυσική – Διάστημα

in.gr - Έξυπνο γιλέκο παρακολουθεί την καρδιά σε 3D, προειδοποιεί για έμφραγμα - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Ένα «καρδιακό» γιλέκο το οποίο θα ειδοποιεί εγκαίρως τους γιατρούς σε περίπτωση εμφράγματος αυτού που το φοράει δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σε βρετανικό νοσοκομείο.

Η επαναστατική συσκευή προσφέρει πολύ πιο έγκαιρη διάγνωση –ως και 12 ώρες νωρίτερα από τις υπάρχουσες μεθόδους. Αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή ενός συστήματος που είχε δοκιμαστεί με επιτυχία σε μεγάλης κλίμακας δοκιμές το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πανοραμικό καρδιογράφημα 3D
Το Heartscape 3D ECG System διαθέτει 80 αισθητήρες (σε σχέση με 12 στους συμβατικούς καρδιογράφους) οι οποίοι τοποθετούνται στον θώρακα και στην πλάτη του ασθενούς προσφέροντας άμεσα μια πανοραμική τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς σε οθόνη.

Με τον τρόπο αυτόν οι γιατροί μπορούν μέσα σε μερικά λεπτά όχι μόνο να δουν αν ο ασθενής έχει υποστεί έμφραγμα αλλά και να εντοπίσουν το σημείο του καρδιακού μυός στο οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Με τη συμβατική μέθοδο του απλού καρδιογραφήματος η διάγνωση είναι πολύ πιο χρονοβόρα, καθώς ο ασθενής χρειάζεται να περιμένει ως και 12 ώρες έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος.

Πρώτες δοκιμές στην Ευρώπη

Η νέα συσκευή, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Verathon, θα αρχίσει να δοκιμάζεται τον Μάρτιο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου στις μονάδες επειγόντων περιστατικών και εισαγωγής στο Bradford Royal Infirmary του Γιορκσάιρ. Οι αρμόδιοι σκοπεύουν να επεκτείνουν τις δοκιμές σε ολόκληρο το νοσοκομείο το 2013.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το «καρδιακό» γιλέκο θε βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες διάγνωσης και θεραπείας των καρδιοπαθειών. «Τα σημερινά, συμβατικά μηχανήματα δεν είναι τόσο ευαίσθητα στη διάγνωση των καρδιοπαθειών» τόνισε ο Τζέιμς Ντάνμπαρ, γιατρός του βρετανικού νοσοκομείου.

«Αυτό το νέο γιλέκο θα μας βοηθήσει να έχουμε άμεση και εις βάθος τρισδιάστατη άποψη διευκολύνοντάς μας να ερμηνεύσουμε αν ένας ασθενής παθαίνει έμφραγμα και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε νωρίτερα τη θεραπεία, με καλύτερα,όπως ελπίζουμε, αποτελέσματα για τον ασθενή» πρόσθεσε ο κ. Ντάνμπαρ.

Εντός του έτους το Heartscape θα δοκιμαστεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

in.gr - Έξυπνο γιλέκο παρακολουθεί την καρδιά σε 3D, προειδοποιεί για έμφραγμα - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

in.gr - Πιθανό σφάλμα στο πείραμα που κατέγραψε υπέρβαση της ταχύτητας του φωτός - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Είναι πολύ πιθανό ότι ο Αϊνστάιν δεν θα κατέβει από το βάθρο του, όχι ακόμα τουλάχιστον, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον σε τεχνικό σφάλμα οφείλεται η απρόσμενη μέτρηση πως το υποατομικό σωματίδιο νετρίνο ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως. 

Τη σχετική ανακοίνωση είχαν κάνει πέρυσι οι ερευνητές του ευρωπαϊκού πειράματος OPERA/CERN και έχει έκτοτε προκαλέσει έξαψη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Όμως και η νέα εκτίμηση περί τεχνικού λάθους δεν είναι οριστική και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο μέλλον.

Ο εκπρόσωπος του CERN Τζέημς Γκίλις παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την αρχική επιστημονική ανακοίνωση, που αναιρεί την θεωρία ειδικής σχετικότητας, ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης φυσικής, που υποστηρίζει ότι τίποτε στη φύση δεν μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από το φως. 

Ο Γκίλις είπε ότι η πιθανή αιτία του σφάλματος ήταν ένα χαλαρό καλώδιο οπτικής ίνας που συνέδεε ένα δέκτη του δορυφορικού σήματος GPS με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου γινόταν η μέτρηση του χρόνου. Όμως,πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν νέες δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτή η νέα εκτίμηση. «Μια πιθανή εξήγηση βρέθηκε. Αλλά δεν θα ξέρουμε μέχρι που θα την έχουμε ελέγξει με μια νέα ακτίνα (νετρίνο) προς το Γκραν Σάσο» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Το Γκραν Σάσο είναι το υπόγειο επιστημονικό εργαστήριο στην κεντρική Ιταλία που δέχεται και μετρά τις ακτίνες νετρίνων που στέλνονται από το CERN, διασχίζοντας μια απόσταση περίπου 730 χλμ. H αρχική μέτρηση στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 -που μάλιστα επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες μετά με ένα δεύτερο πείραμα- έδειξε ότι τα νετρίνα έφθαναν στον προορισμό τους μερικά ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου (60 νανοδευτερόλεπτα, δηλαδή 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) πριν από το φως, το οποίο ταξιδεύει με 299.792 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Οι ερευνητές του πειράματος OPERA, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι εντόπισαν δύο πιθανές αιτίες σφάλματος, οι οποίες «δείχνουν» προς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή η μία πιθανώς υπερεκτίμησε, ενώ η άλλη υποεκτίμησε την ταχύτητα των νετρίνων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι συνεχίζουν τις έρευνές τους για να καταλήξουν ποιά τελικά μπορεί να ήταν η επίπτωση αυτών των σφαλμάτων στο αποτέλεσμα της μέτρησης της ταχύτητας. Αναφέρουν ακόμα ότι μέσα στο 2012 θα πραγματοποιήσουν νέο πείραμα αποστολής και μέτρησης νετρίνων, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τις πιθανές αιτίες λάθους. 

Από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι φυσικοί του ανάλογου πειράματος MINOS του εργαστηρίου Fermilab των ΗΠΑ ήδη κάνουν τις δικές τους ανεξάρτητες μετρήσεις, οι οποίες επίσης αναμένονται από την επιστημονική κοινότητα με ενδιαφέρον και τα σχετικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσης εντός του 2012.


in.gr - Πιθανό σφάλμα στο πείραμα που κατέγραψε υπέρβαση της ταχύτητας του φωτός - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

in.gr - Μικροσκοπικό έντομο ανακαλύφθηκε στα έγκατα της Γης - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Στα σκοτεινά έγκατα της βαθύτερης σπηλιάς στη Γη, μια ομάδα μικροσκοπικών εντόμων που ονομάζονται κολέμβολα απολαμβάνουν την τυφλή ζωή τους σε μεγαλύτερο βάθος από οποιοδήποτε άλλο χερσαίο ζώο.

Το βαθύτερο σημείο της σπηλιάς Κρούμπερα Κορόνια, η οποία βρίσκεται στην Αμπχαζία, στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται 2.191 μέτρα χαμηλότερα από το στόμιό της στην επιφάνεια. 

Ερευνητές πέρασαν ένα μήνα στη σπηλιά περιμένοντας να δουν αν κάποιο άγνωστο πλάσμα θα δελεαστεί από το τυρί που είχαν βάλει ως δόλωμα στις παγίδες τους, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science.

Ανακάλυψαν τελικά τέσσερα είδη κολέμβολων, μικρών εξάποδων αρθροπόδων που χρησιμοποιούν ένα ειδικό εξάρτημα στην κοιλιά τους για να πηδούν όταν απειλούνται.

Το Plutomurus ortobalaganensis κατέχει το ρεκόρ, καθώς βρέθηκε στα 1.980 μέτρα, λίγο χαμηλότερα από το Schaefferia profundissima σε βάθος 1.600 μέτρων.

Μέχρι σήμερα, τα κολέμβολα δεν είχαν βρεθεί σε βάθος άνω των 500 μέτρων.

Τα νέα είδη δεν έχουν λειτουργικά μάτια και τρέφονται με μύκητες και μισοσαπισμένη οργανική ύλη που πέφτει αργά από το στόμιο της σπηλιάς.

Η τελευταία ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στο Terrestrial Arthropod Reviews, έρχεται περίπου ενάμισι χρόνο μετά τον εντοπισμού ενός μικρούσκουληκιού που ζει σε βάθος 1,3 χιλιομέτρων, όχι όμως σε σπηλιές αλλά μέσα στο υπέδαφος.


in.gr - Μικροσκοπικό έντομο ανακαλύφθηκε στα έγκατα της Γης - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

in.gr - Σελήνη, Δίας και Αφροδίτη δίνουν ραντεβού το απόβραδο - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία





Κοιτάξτε προς τη δύση λίγη ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα: ένα κοσμικό τρίγωνο ανάμεσα στον Δία, τη Σελήνη και την Αφροδίτη σίγουρα αποσπά την προσοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Άρης και η Αφροδίτη -οι πιο λαμπροί πλανήτες αυτή την εποχή- εμφανίζονται πριν ακόμα σκοτεινιάσει εντελώς ο ουρανός. Από βράδυ σε βράδυ, το θέαμα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό καθώς η απόσταση ανάμεσά τους μικραίνει.

Η συνεύρεση κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Φεβρουαρίου, οπότε η Σελήνη πλησιάζει από τα αριστερά και σχηματίζει τρίγωνο με τους δύο πλανήτες. Το τρίο θα είναι αρκετά λαμπρό ώστε να διακρίνεται μέσα στα φώτα της πόλης, την ομίχλη, ακόμα και την ελαφριά συννεφιά.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το φεγγάρι αποχωρεί από το τρίγωνο κινούμενο προς τα αριστερά. Το σόου, όμως δεν έχει τελειώσει; η σύγκλιση ανάμεσα στον Άρη και την Αφροδίτη συνεχίζεται μέχρι τις 13 Μαρτίου, οπότε οι δύο πλανήτες θα απέχουν μόνο τρεις μοίρες μεταξύ τους και θα σχηματίζουν έναν διπλό φάρο.

Στην πραγματικότητα, οι δύο πλανήτες θα απέχουν μεταξύ τους εκατομμύρια χιλιόμετρα -φαίνονται όμως να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο καθώς κινούνται στο ίδιο επίπεδο με την τροχιά της Γης, το λεγόμενο επίπεδο της εκλειπτικής.

Στα μέσα Μαρτίου, τα σώματα θα φαίνονται να βρίσκονται τόσο κοντά ώστε ο παρατηρητής μπορεί να κρύψει και τα δύο μαζί τεντώνοντας ένα ή δύο δάχτυλο μπροστά στα μάτια του.

Σε αυτή τη φάση, εξηγεί ανακοίνωση της NASA, το ντουέτο των δύο πλανητών θα γίνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό: το φως και των δύο σωμάτων θα πέφτει ταυτόχρονα στην ωχρά κηλίδα του ματιού, την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή που προσφέρει τη μέγιστη οπτική οξύτητα.

«Ό,τι βλέπει κανείς με την ωχρά κηλίδα, το βλέπει σε υψηλή ανάλυση» εξηγεί ο οπτομέτρης Δρ Στιούαρτ Χιρογιάσου.

Η ωχρά κηλίδα βλέπει μια περιοχή του ουρανού με διάμετρο μόλις πέντε μοιρών. Τις περισσότερες μέρες του Μαρτίου, η φαινόμενη απόσταση του Δία από την Αφροδίτη θα βρίσκεται εντός αυτού του ορίου, οπότε το ντουέτο γίνεται ιδιαίτερα σαγηνευτικό.
in.gr - Σελήνη, Δίας και Αφροδίτη δίνουν ραντεβού το απόβραδο - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

in.gr - Χημική μέθοδος φέρνει πιο κοντά τα κυκλώματα από γραφένιο - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία


Μια νέα μέθοδος για την οξείδωση του γραφενίου θα μπορούσε να επιτρέψει στο μέλλον την αντικατάσταση του πυριτίου που χρησιμοποιείται στα τσιπ από αυτή την παράξενη μορφή άνθρακα.

Το γραφένιο, μια μορφή του άνθρακα συγγενική με τον γραφίτη, αποτελείται από κυψελοειδή φύλλα ατόμων άνθρακα με πάχος ενός ατόμου. Εκτός του ό,τι είναι πιο ανθεκτικό από το ατσάλι, το γραφένιο είναι επίσης καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού από οποιοδήποτε άλλο γνωστό υλικό.

Όμως οι ημιαγωγοί που χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατασκευή κυκλωμάτων έχουν πολύ μικρότερη αγωγιμότητα, ενδιάμεση ανάμεσα στους αγωγούς και τους μονωτές.

Για να μπορέσει το γραφένιο να αξιοποιηθεί στην κατασκευή κυκλωμάτων, όπως ελπίζουν σήμερα πολλοί επιστήμονες, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η ροή των ηλεκτρονίων να διακόπτεται κατά βούληση.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σήμερα πυρετωδώς για να επινοήσουν μια μέθοδο χημικής τροποποίησης του γραφενίου. Μια από τις τακτικές που ακολουθούν είναι η «μέθοδος του Χάμερς», στην οποία το γραφένιο βυθίζεται σε οξέα και οξειδώνεται.

Τα οξέα, όμως, καταστρέφουν τη δομή του γραφενίου σε ατομικό επίπεδο και το καθιστούν ουσιαστικά άχρηστο.

Τώρα, μια νέα μέθοδος που οξειδώνει το γραφένιο αφήνοντας όμως άθικτη τη δομή του παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Nature Chemistry. Η νέα μέθοδος αφενός δίνει γραφένιο που διατηρεί την ομοιογένειά του, αφετέρου μπορεί να ρυθμιστεί και να δώσει ένα εύρος ηλεκτρικών ιδιοτήτων. 

Για να παράξουν το οξείδιο του γραφενίου, οι ερευνητές τοποθέτησαν φύλλα του υλικού μέσα σε έναν θάλαμο κενού στον οποίο είχε πρώτα διοχετευτεί μοριακό οξυγόνο. Η πυράκτωση ενός νήματος από βολφράμιο, σε θερμοκρασία 1.500 βαθμών Κελσίου, διέσπασε τα μόρια οξυγόνου σε εξαιρετικά δραστικό ατομικό οξυγόνο, το οποίο ενσωματώθηκε στη «σκαλωσιά» του γραφενίου.

Επόμενος στόχος των ερευνητών θα είναι να βελτιώσουν και να τροποποιήσουν τη μέθοδο ώστε να παράξουν υλικά γραφενίου με μια ποικιλία ιδιοτήτων.

«Παραμένει ασαφές το εάν αυτή η μελέτη θα αξιοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές εν μία νυκτί» παραδέχτηκε ο Μαρκ Χέρσαμ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Φαίνεται όμως ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε.

in.gr - Χημική μέθοδος φέρνει πιο κοντά τα κυκλώματα από γραφένιο - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

in.gr - Λειτουργικό τρανζίστορ δημιουργήθηκε από ένα και μόνο άτομο - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

in.gr - Λειτουργικό τρανζίστορ δημιουργήθηκε από ένα και μόνο άτομο - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Pk-News: Ο πρώτος μανδύας που κρύβει τον χώρο και τον χρόνο...


Ο πρώτος μανδύας που κρύβει τον χώρο και τον χρόνο!

Αναπτύχθηκε μηχανισμός που «επεξεργάζεται» και μεταβάλλει τον χωροχρόνο
 
Ξεπέρασαν και τον Χάρι Πότερ οι επιστήμονες του Κορνέλ δημιουργώντας ένα μανδύα που εξαφανίζει τον χρόνο
 
Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές ομάδες ανέπτυξαν μηχανισμούς οι οποίοι καταφέρνουν να χειρίζονται το φως και να διατηρούν αθέατα τα αντικείμενα που βρίσκονται στην εμβέλεια τους. Μια ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ έκανε ένα βήμα περισσότερο αναπτύσσοντας έναν μηχανισμό που όχι μόνο κρύβει από την κοινή θέα κάποιο αντικείμενο αλλά εξαφανίζει και τον χρόνο. Ο νέος μανδύας δημιουργεί χρονικά κενά κατά την διάρκεια των οποίων συμβαίνουν γεγονότα που όχι μόνο δεν γίνονται ορατά αλλά θα είναι σαν μην συνέβησαν ποτέ.

Οι χρονικοί φακοί 

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κορνέλ δημιούργησε τον πρώτο «χωροχρονικό» μανδύα. Οι ερευνητές κατάφεραν να στείλουν μια δέσμη φωτός μέσα από δύο «φακούς χρόνου» οι οποίοι επιβράδυναν και συμπίεσαν τη δέσμη πριν την αφήσουν στη συνέχεια και πάλι ελεύθερη να συνεχίσει την πορεία της.

Έτσι κάποιος που παρατηρεί το σημείο που βρίσκεται ο μανδύας βλέπει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει «πίσω» από τον μανδύα. Ο νέος μηχανισμός δεν καμπυλώνει τον χρόνο όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους μηχανισμούς για τον χώρο οι οποίοι στην ουσία «λυγίζουν» το φως ώστε να κρύβονται από την κοινή θέα τα αντικείμενα.

Η διαδικασία επιβράδυνσης - επιτάχυνσης του φωτός δημιουργεί κενά μέσα στα οποία  ο χρόνος σταματά και τα πράγματα για τον εξωτερικό παρατηρητή εξαφανίζονται. Μέχρι στιγμής η συσκευή λειτουργεί μόνο για 110 νανοδευτερόλεπτα με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι το καλύτερο που θα μπορούν να επιτύχουν σε αυτή την φάση της έρευνας είναι τα 120 μικροδευτερόλεπτα.

Ο μανδύας στους δρόμους


Στον δικτυακό τόπο επιστημονικών θεμάτων Popsci.com παρουσιάζεται ένα παράδειγμα ώστε να γίνει κατανοητή η λειτουργία της συσκευής. Φανταστείτε λοιπόν ότι βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο. «Για να δημιουργήσεις ένα κενό σε αυτόν, επιβραδύνεις τα αυτοκίνητα στο ένα σημείο και επιταχύνεις τα άλλα από ένα σημείο και κάτω. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ένα κενό κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορεί κανείς να καταγράψει τι έχει διαδραματιστεί» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. Η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τη δημιουργία του νέου μηχανισμού με τους ειδικούς να τονίζουν ότι πρόκειται για μια επανάσταση στον χώρο των εφευρέσεων.

Pk-News: Ο πρώτος μανδύας που κρύβει τον χώρο και τον χρόνο...: Αναπτύχθηκε μηχανισμός που «επεξεργάζεται» και μεταβάλλει τον χωροχρόνο Ξεπέρασαν και τον Χάρι Πότερ οι επιστήμονες του Κορνέλ δημιουργώντ...

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΒΗΜΑ - Και εγένετο… ρομποτικό μελίσσι - science - Τεχνολογία – Πλανήτης

ΤΟ ΒΗΜΑ - Και εγένετο… ρομποτικό μελίσσι - science - Τεχνολογία – Πλανήτης

in.gr - Νέα τεχνολογία «θα διαβάζει το ανθρώπινο γονιδίωμα σε 15 λεπτά» - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Βρετανική εταιρεία παρουσίασε ένα νέο σύστημα για τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNA το οποίο, όπως υποστηρίζει, θα μπορεί να διαβάζει ένα ολόκληρο ανθρώπινο γονιδίωμα σε διάστημα 15 λεπτών.

Την τελευταία δεκαετία, οι τεχνολογίες προσδιορισμού της γενετικής αλληλουχίας έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά: το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος χρειάστηκε δέκα χρόνια και αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για να παράξει την πρώτη πλήρη ανθρώπινη αλληλουχία, κάτι που μπορεί σήμερα να γίνει σε λίγες εβδομάδες και με κόστος μερικών χιλιάδων δολαρίων.

Το μηχάνημα που παρουσίασε η Oxford Nanopore Technologies, με έδρα την Οξφόρδη της Βρετανίας, αξιοποιεί πρακτικά την ιδέα της «αλληλούχισης νανοπόρου», μιας ιδέας που είχε πρωτοδιατυπωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στην τεχνική αυτή, το μόριο του DNA αναγκάζεται να περάσουν από έναν μικροσκοπικό πόρο, ή «νανοπόρο», και οι βάσεις από τις οποίες αποτελείται (A, T, C, G) αναγνωρίζονται μία-μία από τις διαφορές που παρουσιάζουν στην ηλεκτρική τους αγωγιμότητα.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Oxford σχεδιάζει να λανσάρει το πρώτο της σύστημα «GridION», το οποίο θα περιλαμβάνει 2.000 νανοπόρους, οι οποίες θα διαβάζουν την αλληλουχία του DNA με ρυθμό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων βάσεων ανά δευτερόλεπτο.

Το 2013 θα ακολουθήσει ένα σύστημα των 8.000 νανοπόρων. Είκοσι τέτοια μηχανήματα σε παράλληλη λειτουργία θα μπορούν να διαβάσουν τις τρεις δισεκατομμύρια βάσεις του ανθρώπινου γονιδιώματος σε 15 περίπου λεπτά, με κόστος λίγων χιλιάδων δολαρίων.

Επιπλέον, το νέο sequencer αφήνει άθικτα τα μόρια DNA που εξετάζει, αντί να τα καταστρέφει όπως οι σημερινές τεχνολογίες, και επιπλέον μπορεί να διαβάζει μεγαλύτερα μόρια, μήκος 100.000 βάσεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία στη σημερινή της μορφή διαβάζει λανθασμένα το 4% των βάσεων και επομένως η αλληλούχιση του DNA με επαρκή ακρίβεια απαιτεί πολλαπλά περάσματα, όπως συμβαίνει και με τα σημερινά sequencer. To ποσοστό λαθών, όμως, θα μπορούσε να πέσει στο 0,1 με 1 τοις εκατό μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα τουλάχιστον με την Oxford.

Όπως αναφέρει το Nature.com, την περασμένη εβδομάδα η Oxford παρουσίασε στην επιστημονική κοινότητα την πρώτη αλληλουχία που προσδιορίστηκε με το νέο σύστημα, ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ιού που ονομάζεται φάγος Phi X. Πολλοί ερευνητές περιμένουν τώρα να διαπιστώσουν αν τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου εντυπωσιακά και στην περίπτωση του μεγαλύτερου και πιο περίπλοκου ανθρώπινου γονιδιώματος.

Το μέλλον θα δείξει αν η Oxford Nanopore Technologies θα καταφέρει να γίνει μεγάλος παίκτης στη βιομηχανία sequencing, που απολαμβάνει πλέον ταχύτατη ανάπτυξη: τον περασμένο μήνα, ο γίγαντας της φαρμακοβιομηχανίας Roche υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της αμερικανικής Illumina, η οποία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής sequencer.

Τον ίδιο μήνα, η νεοσύστατη Ion Torrent Systems, με έδρα στο Κονέκτικατ, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να λανσάρει ένα μηχάνημα που διαβάζει ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε μία μέρα και με κόστος μικρότερο από 1.000 δολάρια.

Χάρη στις εξελίξεις αυτές, η εποχή των προσωπικών γονιδιωμάτων και της εξατομικευμένης ιατρικής δείχνει να έρχεται πιο κοντά...
in.gr - Νέα τεχνολογία «θα διαβάζει το ανθρώπινο γονιδίωμα σε 15 λεπτά» - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η υπερθερμία για την καταπολέμηση του καρκίνου



Κερδίζει έδαφος η πρωτοποριακή μέθοδος

Πρωτοπορεί η Θεσσαλονίκη στην εφαρμογή της ολοσωματικής υπερθερμίας, μιας μεθόδου για την αντιμετώπιση του καρκίνου η οποία βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας πέρα από το φυσιολογικό και η οποία δεν έχει παρενέργειες.

Η μέθοδος της υπερθερμίας, που από τον περασμένο Νοέμβριο έχει αναγνωριστεί ως ιατρική πράξη από το υπουργείο Υγείας, εφαρμόζεται στην Αθήνα στο νοσοκομείο Αττικόν και σε δύο ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης ενώ σε λίγους μήνες θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Με τη μέθοδο της υπερθερμίας καταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η μέθοδος όταν μπορεί να εφαρμοστεί είτε τοπικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε μία περιοχή, είτε ολοσωματικά και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που είναι διάσπαρτα σε όλο το σώμα.

Η περιοχική ή τοπικά εφαρμοζόμενη υπερθερμία γίνεται κάθε 72 ώρες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος από 42 έως 45 βαθμούς Κελσίου ενώ η ολοσωματική υπερθερμία, γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρες για τρεις συνεχόμενες μήνες και βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας στους 39 βαθμούς Κελσίου για 3 - 4 ώρες ή στους 41 βαθμούς Κελσίου και υψηλότερα για πάνω από 60 λεπτά.

Σήμερα η υπερθερμία χαρακτηρίζεται ως ο τέταρτος πυλώνας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μαζί με τη χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία και τη χειρουργική. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που συνδυάζουν την υπερθερμία με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία επιβεβαιώνουν τη συνεργική δράση όλων αυτών με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Παγκοσμίως έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν περισσότερες από 3000 μονάδες υπερθερμίας και κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες συνεδρίες σε συνεργασία με ογκολόγους και ακτινοθεραπευτές , βοηθώντας και ενισχύονται τους ασθενείς που πάσχουν από κάθε μορφή καρκίνου.
http://www.newsbeast.gr

ΤΟ ΒΗΜΑ - Αόρατος μανδύας προστατεύει από σεισμούς - science - Τεχνολογία – Πλανήτης

Μια λαστιχένια ασπίδα που θα κάνει τα κτίρια «αόρατα» στα σεισμικά κύματα προτείνουν βρετανοί επιστήμονες ως λύση προστασίας των ευαίσθητων εγκαταστάσεων από τους σεισμούς.
Η ιδέα, η οποία βασίζεται στις ίδιες αρχές με αυτές του «αόρατου μανδύα» που καλύπτει αντικείμενα από τα κύματα του φωτός, βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, οι εμπνευστές της όμως ελπίζουν ότι θα την υλοποιήσουν στο κοντινό μέλλον.
Ασπίδα από τα σεισμικά κύματα
Ερευνητές της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν με θεωρητικά μοντέλα ότι αν ορισμένα μέρη ενός κτιρίου καλυφθούν με καουτσούκ πεπιεσμένο με ειδικό τρόπο, τα σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν στο έδαφος δεν «βλέπουν» το οικοδόμημα. Ως αποτέλεσμα, περνούν γύρω από τη δομή του σαν αυτό να μην υπάρχει αφήνοντάς το ανέπαφο από τον σεισμό.
Οι επιστήμονες βασίστηκαν στις ίδιες αρχές με αυτές των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη ενός «αόρατου μανδύα» ο οποίος θα κρύβει αντικείμενα από τα κύματα του φωτός κάνοντάς τα αόρατα.
Κατόρθωσαν όμως να τις επεκτείνουν – έστω και θεωρητικά – σε ένα άλλο είδιος κυμάτων, τα ελαστικά κύματα των σεισμών. Επίσης, ενώ οι απόπειρες του είδους απαιτούν τη χρήση μεταϋλικών (υλικών με ιδιότητες που δεν συναντώνται στη φύση) εδώ το «φαινόμενο του μανδύα» επιτυγχάνεται με ένα απλό υλικό καθημερινής χρήσης.
Σημαντική καινοτομία
Η επέκταση των αρχών αυτών και σε άλλου είδους κύματα εκτός από αυτά του φωτός (όπως π.χ. τα ηχητικά) αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τους επιστήμονες και για τον λόγο αυτό η ανακάλυψη των μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ θεωρείται σημαντική, πόσω μάλλον δε εφόσον υπόσχεται προστασία από φυσικές – και όχι μόνο – καταστροφές.
«Δείξαμε θεωρητικά ότι πιέζοντας εκ των προτέρων ένα φυσικά διαθέσιμο υλικό – το καουτσούκ – επιτυγχάνεται κάλυψη από ένα συγκεκριμένο τύπο ελαστικών κυμάτων. Η ομάδα μας τώρα εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη γενικότερων θεωριών και την κατανόηση του πώς αυτή η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη» δήλωσε ο Γουίλιαμ Παρνέλ, επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society A».
Αν οι προσπάθειες επιτύχουν, ο αντισεισμικός «αόρατος μανδύας» τους θα προσφέρει όπως τονίζουν πολύτιμη προστασία σε «ευαίσθητα» κτίρια όπως οι πυρηνικοί σταθμοί, οι πυλώνες της ΔΕΗ ή οι κυβερνητικές υπηρεσίες, όχι μόνο από τις σεισμικές δονήσεις αλλά και από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.


ΤΟ ΒΗΜΑ - Αόρατος μανδύας προστατεύει από σεισμούς - science - Τεχνολογία – Πλανήτης

ΤΟ ΒΗΜΑ - Νανορομπότ από DNA εναντίον του καρκίνου - science - Ιατρική – Βιολογία

Ένα μικροσκοπικό ρομπότ από DNA το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας και να τους επιτεθεί σκοτώνοντας ή επαναπροργραμματίζοντάς τα ενώ αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Το επίτευγμα, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αρχίζει να δίνει σάρκα και οστά στις προσπάθειες των επιστημόνων για την ανάπτυξη «έξυπνων» φαρμάκων και προσφέρει ελπίδες για αποτελεσματικότερες και με λιγότερες παρενέργειες θεραπείες όχι μόνο του καρκίνου αλλά και άλλων ασθενειών.
«Οριγκάμι» DNA
Για να κατασκευάσουν το νανορομπότ οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική του του «οριγκάμι» DNA. Δίπλωσαν τμήματα γενετικού υλικού δημιουργώντας δυο επιφάνειες που ανοιγοκλείνουν σε ένα σχήμα παρόμοιο με αυτό της αχιβάδας.
Ανάμεσα στις δυο «θύρες» της ρομποτικής νανοαχιβάδας έκλεισαν αντισώματα (κύτταρο του ανοσοποιητικού συστήματος) τα οποία θανατώνουν τα εχθρικά κύτταρα παρεμβαίνοντας στον κύκλο ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια τις σφράγισαν με δυο «κλειδαριές» οι οποίες προγραμματίστηκαν ώστε να ανοίγουν απελευθερώνοντας το αντίσωμα μόνο όταν ανίχνευαν την παρουσία μορίων τα οποία εκφράζονται στην επιφάνεια των κυττάρων της λευχαιμίας.
Σε δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο εκατομμύρια αντίγραφα του νανορομπότ απελευθερώθηκαν μέσα σε ένα μείγμα υγιών και καρκινικών κυττάρων ανθρώπινου αίματος. Όπως περιγράφεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», τρεις ημέρες αργότερα περίπου τα μισά καρκινικά κύτταρα είχαν καταστραφεί ενώ τα υγιή είχαν μείνει ανέπαφα.
Επίθεση μέχρι τέλους
Προκειμένου να περάσουν στο επόμενο στάδιο, τις δοκιμές σε ζώα, στόχος των ερευνητών είναι να δώσουν στο ρομπότ τους μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ετσι αυτό θα μπορεί να κυκλοφορεί μέσα στο αίμα αρκετά ώστε να είναι σε θέση να εξολοθρεύσει μέχρι και το τελευταίο καρκινικό κύτταρο.
«Σε ασθένειες όπως ο καρκίνος γνωρίζουμε ότι αν μπορέσουμε να βρούμε ακόμη και το τελευταίο κύτταρο που έχει απομείνει και να το θανατώσουμε ή να το επαναπρογραμματίσουμε, τότε μπορούμε να τις θεραπεύσουμε» δήλωσε ο Σον Ντάγκλας, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Πολλές από τις σημερινές θεραπείες μας δεν το κατορθώνουν»
Ο κ. Ντάγκλας πρόσθεσε ότι το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου όπως επίσης και άλλων ασθενειών, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες νόσοι.
«Η ερευνητική ομάδα πρόσφερε την απόδειξη ότι το οριγκάμι DNA μπορεί να δημιουργήσει φάρμακα υψηλής νοημοσύνης τα οποία ενεργοποιούνται μόνον όταν συναντούν ασθενή κύτταρα» σχολίασε στο περιοδικό «New Scientist» ο Γιέργκεν Κγεμς του Πανεπιστημίου του Ορχους στη Δανία, ο οποίος δεν μετείχε στη μελέτη. «Αυτό θα μειώσει την τοξικότητα και τις παρενέργειες των φαρμάκων που θα μεταφέρουν οι συσκευές».


ΤΟ ΒΗΜΑ - Νανορομπότ από DNA εναντίον του καρκίνου - science - Ιατρική – Βιολογία