Τηλεσκόπια κατέγραψαν σε «ζωντανά» έκρηξη δραστηριότητας σε άλλο γαλαξία
Μια εντυπωσιακή έκρηξη «ζωής» στο Σύμπαν κατέγραψαν επιστήμονες με τρία επίγεια τηλεσκόπια. Σε απόσταση 21 εκατ. ετών φωτός μακριά μας, στον γαλαξία Μ101 εξερράγη ένας υπερκαινοφανής αστέρας, με την ονομασία SN2011Fe, και τα τηλεσκόπια άρχισαν να τον παρατηρούν 11 ώρες μετά την έκρηξη.Η έκρηξη του υπερκαινοφανούς αστέρα ήταν αποτέλεσμα θερμοπυρηνικής έκρηξης και οι επιστήμονες είχαν τη σπάνια ευκαιρία να καταγράψουν πώς διασκορπίζονται στο Σύμπαν τα συστατικά στοιχεία που δημιούργησαν τον αστέρα.
Επρόκειτο για στοιχεία που αποτελούν δομικούς λίθους ζωής στο Σύμπαν, όπως το οξυγόνο, το μαγνήσιο, το πυρίτιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο. Διασκορπίζονταν προς κάθε κατεύθυνση με ταχύτητα 16.000 χλμ. το δευτερόλεπτο, που είναι αντίστοιχη με το 5% της ταχύτητας του φωτός.
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι γιγαντιαίες εκρήξεις δημιουργούν και αναμειγνύουν υλικά είναι πολύ σημαντική, επειδή από τους υπερκαινοφανείς αστέρες εκπορεύονται τα περισσότερα συστατικά στοιχεία που αποτελούν τη Γη και συνθέτουν ακόμη και τον ίδιο μας τον οργανισμό», ανέφερε ο δρ Μαρκ Σάλιβαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Από τις παρατηρήσεις που έκαναν οι ειδικοί αποκόμισαν πλούσια δεδομένα για τα αίτια που προκαλούν αυτές τις αστρικές εκρήξεις, που είναι γνωστές ως τύπου 1α. Οι συγκεκριμένοι υπερκαινοφανείς αστέρες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αστρονόμων επειδή παράγουν πάντα την ίδια ποσότητα φωτός.
Η παρατήρηση της λαμπρότητάς τους έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να υπολογίσουν τον ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έκρηξη προκλήθηκε όταν ένα αστέρι άσπρος νάνος, φτιαγμένο από άνθρακα και οξυγόνο, μεγάλωσε και απέκτησε μάζα μιάμιση φορά μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου προτού καταρρεύσει από το ίδιο του το βάρος.
http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου